Frisör: Så urskiljer du dig från mängden ansökare

Frisör: Så urskiljer du dig från mängden ansökare
24. april 2018 Anders Sørensen

Är där många ansökare till ditt drömjobb? Här får du några goda råd till hur du kan optimera din ansökan och öka sannolikheten för att bli upptäckt i mängden av ansökare.

Där är ofta många ansökare till de mest attraktiva jobben i frisör- och skönhetsbranschen. Därför är det avgörande om din jobbansökan verkar intressant och relevant för att den ska hamna i gruppen ”potentiella kandidater”. Följer du dessa sex råd är du definitivt på rätt väg.

1. Läs nog igenom jobbannonsen

Ofta kan du, i jobbannonsen, läsa dig till vilken typ och vilka specifika arbetskompetenser salongen söker. I salongerna finns det ofta olika roller; där är kanske en som har en ledarroll, en som står för sociala arrangemang och skapar god stämning, eller en som ser till att de praktiska uppgifterna blir lösta. Det kan därför vara en fördel om du har läst jobbannonsen noga och klurat ut vilken roll salongen saknar. Nämner du några av dessa saker i din ansökan ökar sannolikheten för att du blir upptäckt.

2. Ring till salongsägaren

Om du har frågor till jobbannonsen kan du ringa salongsägaren eller den kontaktperson som är nämnd i annonsen. Ringer du med några relevanta frågor till anställningen visar du intresse och samtidigt en bra möjlighet att göra dig bemärkt. Om du kan le genom telefonen är detta ett starkt verktyg om du vill bli ihågkommen när ansökningarna läses igenom.

3. Besök salongen

Du har en mycket större möjlighet att lämna ett bra intryck om du personligen besöker salongen, än om du bara skriver en ansökan. Det kan därför vara effektivt att besöka salongen och ta ett snack med ägaren innan du skickar din ansökan. Långt de flesta salongsägare är extremt upptagna, och kanske är det också därför de söker fler medarbetare. Detta bidrar till att det kanske inte är alla som önskar att man kommer förbi för att presentera sig eller för att berätta vilken ”awesome” kollega och anställd man är. Om salongsägaren inte har skrivit något i jobbannonsen bör du alltid ringa och bestämma en tid då det passar att du kommer förbi. På det sättet visar du respekt för ägarens tid och signalerar samtidigt ett stort intresse för den lediga tjänsten.

4. Låt saxen tala

Det är vår erfarenhet att väldigt få blir anställda endast på bakgrund av deras förmåga att skriva en ansökan. Därför är det en bra idé att inkludera bilder i din ansökan där du visar salongsägaren vad du tidigare har åstadkommit. De flesta salongsägarna anställer hellre en duktig frisör än en som är duktig på att skriva en ansökan. Om du har några bra bilder av tidigare frisyrer som du har skapat så lägg in den i din jobbansökan. Du kan också bifoga din fullständiga portfölj av bilder från ditt arbete så att säljaren får den bästa grunden för att bedöma din nivå.

5. Priser och awards

Om du dessutom kan visa diplom, certifikat, priser etc. som kan understötta hur skicklig du är, är detta en klar fördel. Har du tidigare vunnit tävlingar eller andra fått erkännande på andra sätt är det vår erfarenhet att man (i frisör- och skönhetsbranschen) gärna får visa sig stolt över detta och bifoga det i sin ansökan.
Bland annat rekommenderar Jesper Buch i ett blogginlägg till arbetsgivare att man inte ska vara rädd för att anställa folk som, på vissa områden, är skickligare än en själv. Han menar att det är samansättningen av yrkeskunskaper bland medarbetarna som gör teamet starkt. Så om du har vunnit erkännande för ditt arbete, tveka inte att skicka med bevis på detta när du söker jobb.

6. Videor är framtiden

Det råder ingen tvekan om att videorekrytering blir mer och mer utbrett och helt säker även blir ännu större i framtiden. Speciellt i en så kreativ bransch som frisör- och skönhetsbranschen kan man föreställa sig att videomaterial snabbt ger företräde. Vi har hört om flera som bifogat en liten videohälsning i sin ansökan. Detta ger salongsägaren möjlighet för att skapa en uppfattning om dig som person samtidigt som det hjälper dig att urskilja dig från mängden ansökare. Om du till och med har en video där salongsägaren kan se dig arbeta och därmed har möjlighet att bedöma ditt arbete är det ännu bättre. Du kan komma långt med en smartphone och behöver inte investera i dyr utrustning för att skapa en bra nog presentationsvideo som placerar dig i toppen av ansökarfältet.

 

Med detta sagt vill vi önska dig lycka till med jobbsökandet

0 Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*