Hitta den rätta medarbetaren till frisörsalongen

Hitta den rätta medarbetaren till frisörsalongen
22. mars 2019 Alexandra Malmborg
Hitta den rätta medarbetaren till din frisörsalong

När man driver en salong handlar det om att samla det perfekta teamet. Detta kan vara svårt och därför ger vi dig ett par goda tips för att säkra att du hittar den bästa medarbetaren till din salong.

 

Ansökningen
Leta efter en bra skriven, kortfattad ansökning som indikerar att man har satt sig in i salongen. Det behöver inte vara en mästerlig nivå på det svenska språket men ansökningen ska indikera att den sökande är organiserad, har initiativförmåga och är intresserad av firman. Samtidigt skall den sökande ha ett bra CV – helst med nyckelpunkterna överst. Erfarenhet, träning och intressen skall inte fylla mer än två sidor. Undersök dessutom om den sökande har intressen som komplicerar arbetet på just din salong.

 

Första intrycket räknas
Hur svarar den sökande sin telefon – svarar de professionellt eller har de en professionell telefonsvarare? Svarar de tillbaka på ditt meddelande? Det är viktigt att de åtminstone kommer ihåg vem de har skickat sitt CV till och att de låter glada över att du hört av dig.

 

Titta efter…
Sök efter frisörer som inte bara är på genomfart och som visar att de gärna vill utveckla sin karriär i firman. Det är viktigt att kandidaterna kan vara en del av ett team, att hen har bra kommunikationsförmåga och en känsla för kundens behov. Därutöver ska man säkra sig om att kandidaten har koll på hur mycket det kräver att vara en del av en sysselsatt salong.

 

Relevanta frågor att ställa under en jobbintervju

  • Vad är dina förväntningar och hur har du tänkt dig att åstadkomma dessa?
  • Varför vill du lämna ditt nuvarande arbete?
  • Om jag ringer till din nuvarande arbetsgivare för att få en muntlig referens, vad kommer han/hon att säga om dig?

 

Värt att tänka på:

  • Har kandidaten koll på vilken typ av kunder som kommer till just din salong?
  • Känner kandidaten till de nyaste färgerna och stylingteknikerna?
  • Har hon/han kännedom om nya modetrenderna?
  • Kan kandidaten hjälpa till att lyfta salongen?

Svar att förvänta sig

  • Positiva och självsäkra svar.
  • Relevanta svar – lyssnar den sökande ordentligt på vad du frågar efter? Detta ger en indikation på om de kommer att lyssna på vad kunden egentligen önskar.
  • Ärlighet – kandidaten behöver inte ha ett perfekt CV. Alla har undantag eller jobb som de inte har varit så glada för. Kika därför alltid efter ärlighet.

 

Efter jobbintervjun
När man har valt den frisör som man menar passar bäst i salongen, är det en bra idé att testa frisören i salongen en dag, för att se hur personen agerar i förhållande till både kunder och de andra medarbetarna i teamet.

Ta gärna nykomlingen med ut i baklokalen tillsammans med en eller två andra för ett lite mer avslappnat samtal omkring t.ex. familj, resor och hobbyer. På så sätt får du reda på en hel del om deras personlighet och privatliv, samtidigt som det även ger en riktigt bra indikation på om personen passar in i salongen och teamet.

 

Hitta kandidaten
När du har identifierat kvalifikationer och typ av medarbetare finns det olika medier du kan använda dig av för att hitta rätt person. Exempel på relevanta medier är facktidningar, branschhemsidor och den elektroniska jobbportaler, som till exempel frisorjobb.se.